Takaisin etusivulle


Lions-logo LC Somero
Historiikki
vuodelta 2002
Lions-logo

Rakennusmestari Niilo Nurmi kutsui LC Someron perustavan kokouksen koolle Oraksen ravintolaan 15.5.1957. Kokouksen puheenjohtajana toimi lohkon kuvernööri Torsten Kvikant LC Turku-Åbosta sekä kummeina toimivat presidentti Into R. Wahra sekä lionit Akke Lehtonen ja Einari Sarkkinen LC Forssasta.

Perustajajäsenet: Ture Ceder, Lauri Heikkilä, Alpo Hovila, Esko Järvelä, Osmo Lyly, Jussi Malin, Kalevi Mäkelä, Niilo Nurmi, Jussi Ruohonen, Ville Savikurki, Eero Suutela, Uuno Syrjälä, Sipi Tuohimäki, Heimo Vainio ja Erkki Ylitalo. Klubin täyttäessä 40 vuotta 1997 oli jäsenmäärä jo 48. Kaikkiaan oli klubissa 40 vuoden aikana ollut 143 jäsentä.

Tänä vuonna (2002) klubimme täyttää 45 vuotta.


Kuvia/pjasenet.gif Kuvassa 40-vuotisjuhlassamme
olleita klubin perustajajäseniä:

Vasemmalta
Niilo Nurmi
Uuno Syrjälä
Osmo Lyly
Erkki Ylitalo

Somerolaisen Lions-toiminnan tähtihetkiä on vietetty klubin merkkivuosijuhlien yhteydessä. Silloin on suuri yleisö saanut sanomalehtien ja radion välityksellä tietää niin leijonien aktiviteeteista kuin heidän tekemistään lahjoituksista.

Erittäin suuri joukko somerolaisia yhdistyksiä, laitoksia, järjestöjä sekä yksityisiä kunnostautuneita kuntalaisia on vuosien saatossa päässyt osalliseksi leijonien huomionosoituksista, useat - mm. urheiluseurat, partiolippukunnat ja SPR - moneenkin kertaan. Toki myös muina aikoina kuin määrävuosijuhlien yhteydessä on tehty räväkkä aktiviteetti - aina tarpeen ja tilanteen niin edellyttäessä. On tietysti ehdonvallan asia, mitkä aktiviteetit nostaa eri vuosikymmeniltä esiin.

Yksi vuosittain toistuvista kestoaktiviteeteista ovat koululaisstipendit, joita on jaettu jo 35 vuoden ajan reilusti yli satatuhatta markkaa. Klubin kulttuurimyönteisyyttä osoittaa liikuntakyvyttömälle runoilijalle Tyyne Määttäselle lahjoitettu nauhuri v. 1967. Kiiruun koulun 8-luokkalaisten järjestämiä lastenjuhlia sponsoroitiin lähes parikymmentä vuotta; esimerkiksi vuonna 1974 somerolaismuksuille esiintyivät Kylli-täti ja M.A. Numminen.

Kulttuurin puolelle osuvat myös seuraavat Lions-klubin järjestämät tähtivierailijat paikkakunnalle: opetusministeri Jaakko Itälä, jalkaväenkenraali Yrjö Keinonen, oopperalaulajat Matti Tuloisela ja Jorma Hynninen, lausuntataiteilija Liisa Majapuro, toimittaja Niilo Tarvajärvi.

Lähimmäisen auttaminen nousi keskeisesti esiin v. 1969, kun sotainvalidi Tauno Fonsellille rakennettiin Kultelaan pieni mökki, koska hänen vanha asuntonsa oli pahasti hatara ja talvisin kylmä. - Jo parikymmentä vuotta leijonat ovat kyydinneet tammikuun viimeisenä sunnuntaina vanhuksia kirkkoon. Pitkien matkojen takaa syrjäkyliltä on autottoman seurakuntalaisen ollut mahdotonta päästä muutoin kotikirkkoon.

Lasten asia on useinkin esillä Lions-työssä. Vuonna 1980 Okkerin asuntoalueen puistoon leijonat rakensivat 250 talkootunnin aikana leikkikenttävälineet: keinut, liukumäen, vaakakeinulaudan, kiipeilytelineen, hiekkalaatikot. Monet riemukkaat kiljahdukset on sieltä voinut kuulla lasten leikkien keskeltä.

Vähän varttuneemmat nuoret - lukioikäiset - ovat päässeet osallisiksi viimeisen kymmenen vuoden aikana ulkomaisesta nuorisovaihdosta. Klubimme on tarjonnut joka kesä somerolaisille nuorille mahdollisuuden tutustua vieraisiin kulttuureihin noin kuukauden mittaisella jaksolla ulkomaisessa perheessä. Suosittuja kohdemaita ovat olleet Yhdysvallat, Kanada, Australia, Englanti, Ruotsi. Syksyn tullen stipendiaatit ovat kertoneet matkastaan klubikokouksessa.

Someron klubi sai järjestettäväkseen kansainvälisen nuorisoleirin Hirsjärven leirikeskuksessa kesällä 1970. Osanottajia oli Suomesta 15 ja ulkomailta 14. Leirin ohjelma oli monipuolinen: harrastettiin urheilua, kirjoittamista ja piirtämistä; tehtiin retki Helsinkiin, Tampereelle ja Turkuun; käytiin sankarihaudalla ja kuultiin esitelmät Suomen historiasta ja koululaitoksesta.

Liikunnan harrastus on läheistä melkein jokaiselle klubilaiselle. Someron leijonat ovat klubina osallistuneet vuosikymmenten aikana monenlaisiin kilpailuihin, otteluihin ja haastetempauksiin: on pelattu jää- ja luutakiekkoa sekä lentopalloa, osallistuttu Loimijoki-soutuun sekä suunnistus- ja hiihtokilpailuihin; Someron rotareita vastaan on taisteltu potkukelkkaviestissä, hiihtolenkillä, maaottelumarssilla. Someron leijonien menestys kilpakoitoksissa on ollut mainio - ja ilman dopingia.

Kuntoliikuntaa leijonaväki harrastaa innokkaasti: veljet kävelevät, hölkkäävät, hiihtävät, uivat, voimistelevat ja rähkivät kuntosalilla omaksi huvikseen ja terveydekseen lähes päivittäin. Kerran viikossa - tiistaisin - on leijonille varattu Lamminniemi-kodista kuntoiluvuoro. Samalla Someron Lions-klubin jäsenet ovat voineet ylpeinä tarkistaa, että klubin 35-vuotisjuhlassa 1992 lahjoitetut kahden nimikkohuoneen kyltit ovat yhä edelleen kiiltävinä.

Pekka SalminenKuvia/20vjuhla.gif Kuvia/lamminmaki.gif
Serenadi Ladyille 20-vuotisjuhlassa Leijonaveljet Eero Järvinen, Jari Timonen, Erkki Salminen ja Heikki Kärri ruuvaamassa kyltit nimikkohuoneiden oviin


Kuvia/35-vkuva.gif
Klubiveljet 35-vuotiskuvassa
Kuvia/40v-kuva.gif
Klubiveljet 40-vuotiskuvassa
50-vuotta
Klubiveljet 50-vuotiskuvassa
(Kuva Lassi Tuominen)
55-v.

Klubiveljet 55-vuotiskuvassa 7.9.2012
(kuva Lion Olli Salomäenpää)